Interview met de aannemer | zomer 2023
Deze zomer spraken we Barthold Roosendaal over de bouw van de nieuwbouwtoren van POST Rotterdam. We stelden diverse vragen. Over de sloop en het bouwen van de kelder en de eerste lagen van de nieuwbouwtoren. Maar ook naar alle ins en outs van de unieke gevelelementen. Het volledige interview lees je hier.
Wanneer is de bouw van POST Rotterdam gestart?
Medio oktober 2021 zijn we gestart met bouwen. En dan bedoel ik dat we met slopen zijn begonnen, van het deel aan de Rodezand kant. Daar stond een gebouw tussen twee vleugels in. Dat gebouw hebben we verwijderd, omdat de nieuwbouwtoren op die plek komt te staan.
Hoe werkt dat zo’n sloop in de binnenstad, naast nieuwe en monumentale panden?
Het gebouw dat we hebben gesloopt, stond aan de achterzijde en was even hoog als het postkantoor. Omdat het tussen twee belangrijke bouwdelen (vleugels) stond die overeind moesten blijven, hebben we het gebouw er als het ware uitgesneden. We zijn heel rustig in laagjes naar beneden gegaan, want het was belangrijk dat we niet teveel trillingen veroorzaakten. Dat hebben we uiteraard gemonitord op verschillende plaatsen. Vervolgens is de oude fundatie gesloopt. De fundatie bestond uit 186 houten palen van zo’n 17 meter lang en die hebben we 1 voor 1 verbrijzeld met een speciale boor, omdat ze niet zomaar uit de grond getrokken konden worden. En wat was de volgende stap na de sloop van dit gebouw? Toen hebben we een damwand aangebracht en zware fundatiepalen van zo’n 60 meter lang. Die palen hebben we de grond in geschroefd. Een methode die ook trillingen voorkomt, wat natuurlijk belangrijk was voor diezelfde omgeving maar óók voor het monumentale postkantoor dat er vlak naast staat. Aan die schroefpalen zitten speciale tanden, dus als er nog puin in de grond zat, dan boorden we daar dwars doorheen. Het waren 110 palen in totaal en we deden 1 paal per dag. Dus tel maar uit, hier waren we zo’n 5 maanden druk mee.
Heeft er ook archeologisch onderzoek plaatsgevonden?
Jazeker. In samenspraak met de gemeente Rotterdam hebben we afgestemd welke stukken interessant waren voor archeologisch onderzoek. En dat bleken de plekken te zijn waar geen houten palen stonden. Dus we konden echt een stuk inkaderen waar archeologen rustig aan het werk konden gaan. Ze hebben zo’n zes meter afgegraven, in laagjes, en daar zag je toen de oude stad Rotterdam verschijnen met wat kleine vondsten als aardewerk, oude leren schoenen en wat muntjes. Maar geen schatten of iets dergelijks. Van die vondsten wordt nog een mooi rapport gemaakt waarin alles wat gevonden is, beschreven staat.
Hoe gingen jullie daarna verder met de bouw?
Toen zijn we gaan ontgraven en begonnen met het betonwerk. Eerst hebben we de keldervloer gestort en de opgaande wanden. Allemaal zwaar gewapend beton. Het betonwerk van de garage is inmiddels klaar. De begane grondvloer ligt, dus nu zijn we steeds
met lagen van 6 meter omhoog aan het werken tot we op 18 meter zitten. Dit is de hoogte van de hal, waar een soort van tafel omheen wordt gebouwd waar straks de toren op zal gaan rusten. We zijn nu bezig met de laag van 18 meter.
Hoe groot is de parkeergarage onder het gebouw?
Het is een kleine ondergrondse parkeergarage met een semi-automatisch parkeersysteem. Omdat er geen ruimte is voor een hellingbaan rijd je je auto in een lift. Die lift zakt naar de keldervloer. Daar rijd je zelf je auto uit de lift en in een parkeervak. Daar stap je uit en druk je op een knop. Vervolgens parkeert het systeem het vak (inclusief je auto) in een rekkensysteem. Er zijn in totaal slechts 34 parkeerplekken en die zijn gekocht door kopers van appartementen in de woontoren.
Hoe parkeren andere bewoners?
Sommige bewoners rijden natuurlijk heel bewust geen auto in de stad. Die gaan met de fiets of reizen met het openbaar vervoer, wat hier pal voor de deur ligt. Ideaal. Er zullen ook bewoners zijn die kiezen voor een deelauto. Wie wel een eigen auto rijdt, zal uitwijken naar een van de parkeergarages in de buurt waar je een abonnement kunt afsluiten.
Kun je iets meer vertellen over de gevel van de nieuwbouwtoren?
De woontoren rijst als het ware op uit een klassiek monumentaal pand. De gevel wordt heel bijzonder. Die heeft straks eenzelfde look en feel als het Duitse limestone van het oude postkantoor. En dan natuurlijk in de schone variant zoals het Stadhuis. Dat soort gesteente maken wij na in glasvezel versterkt beton, dat is een speciaal beton waar de gebogen en rechthoekige gevelelementen van worden gemaakt.
Worden die gevelelementen kant en klaar aangeleverd?
Deze gevelelementen worden inderdaad fabrieksmatig geproduceerd. Ik heb eerste monsters uit de fabriek gezien en die zien er veelbelovend uit. Als we een zekere hoogte hebben, komt de gevelleverancier achter ons aan met de aluminium puien, het glas, maar ook de glasvezel versterkte betonnen bogen.
Kun je ook iets vertellen hoe het monument en de nieuwbouw straks op elkaar aansluiten?
De nieuwe gevel van de toren is qua gevelmateriaal dus een lookalike van de oude gevel en de boogvormen zijn geïnspireerd op de ronde vormen van de hal in het oude postkantoor. De nieuwe plint aan de Rodezand zal worden opgebouwd uit granito plintmaterialen die we van de sloop hebben bewaard. Dat wordt dus hergebruikt. Zo proberen we de plint weer terug te brengen in de oude staat. Als je straks rond het gebouw loopt, is het net alsof het altijd zo geweest is. Verder zijn er een paar fraaie lichtstraten en dakkappen van glas waarmee het oude monument en de nieuwbouw met elkaar verbonden worden.
Maar de toren wordt wel echt heel anders toch?
Er rijst straks een ranke toren van ongeveer 154 meter hoog uit een bestaand monumentaal pand dat maar 28 meter hoog is. Het hoort erbij door de boogvormen, maar is wel echt heel anders qua uitstraling. De bronskleurige aluminium puien zorgen voor een verrassend contrast. Ik denk dat het de mooiste gevel wordt die in Rotterdam gebouwd wordt.
Hoe hoog is de eerste woonlaag in de toren?
Level 1 van de appartementen ligt ruim 28 meter hoog. Daar heb je dus meteen al uitzicht. De huurappartementen starten overigens op level 5. Helemaal bovenin zitten alleen koopappartementen.
Binnenkort start de bouwvak. Waar staan jullie dan en waar gaan jullie mee verder na de vakantie?
Ik verwacht dat we de tafel op 18 meter hoogte, waar de toren op komt te staan, voor een groot gedeelte hebben gebouwd wanneer we met vakantie gaan. Na de vakantie gaan we dus omhoog met de toren. Mensen zullen een grote klimkist zien die per week een verdieping omhoog schuift. Begin volgend jaar komen de gevels erachteraan. Dat wordt een mooi moment, want dan ga je pas echt zien hoe bijzonder het wordt.
Tot slot een heel andere vraag. Hoe is het om te werken op een plek als dit, zo midden in het centrum van Rotterdam?
We hebben kantoor in het monument, dus dat is een bijzondere plek om te werken. Wat ook leuk is, is dat we eerste rang zitten als bijvoorbeeld Feyenoord kampioen wordt. Dan leggen we het werk ook even stil en genieten we samen van dat moment. Ik heb zelf in Rotterdam gestudeerd, maar eerlijk gezegd vond ik het toen niet geweldig. Maar dat is nu wel anders. Ik ben de stad echt gaan waarderen. Ik weet van een aantal Italiaanse collega’s die ook projecten in Amsterdam hebben gedaan, dat ze veel liever in Rotterdam zitten dan in Amsterdam. Ze voelen zich meer bewoner dan bezoeker hier, waardoor ze zich echt thuis voelen. Dat is toch een mooi compliment voor de stad! Met dat laatste compliment aan de stad Rotterdam eindigen we ons interview. We bedanken Barthold voor zijn tijd en zijn uitgebreide uitleg over de bouw van POST Rotterdam.